Ett område, två länder, tre kulturer

Varning för svaga isar

Den stora mängden snö som kom innan sjöarna frös till ordentligt gör att isen förblivit tunn under snön även om snötäcket är meterdjupt.

Håkan Berglund är fjällräddare i Frostviken och varnar för att det är riktigt allvarligt läge just nu på kommunens sjöar och vattendrag. All snön hindrar isen från att frysa till och på vissa ställen finns det tre eller fyra lager med bara en tunn hinna av is och däremellan vatten eller slöslask. 
– Folk måste vara ytterst försiktiga när de ger sig ut med skoter, uppmanar Håkan Berglund.

Han är kritisk till hur lättvindigt många tar på varningarna om svaga isar.

– Vi gör vad vi kan för att informera och skoterklubbarna trycker särskilt hårt på detta under förarbevisutbildningen. Ändå sker det olyckor alltför ofta. Hittills har det varit två olyckor denna vinter. Personerna lyckades ta sig upp på egen hand, men fyra skotrar ligger numera på botten av sjön, säger Håkan Berglund.

Skoteråkare bör vara särskilt försiktiga eftersom skoterleder ofta går över sjöar och ett ökat antal olyckor med snöskoter har rapporterats under senare år. 
Längs det statliga ledsystemet i fjällen finns ofta varningsskyltar där leden går ut på en sjöis. Men även där det inte är skyltat bör man vara särskilt försiktig. 

Många skoterförare tror också felaktigt att man med hög fart kan passera över öppet vatten eller ett parti med svag is. Ett antal olyckor inträffar också under skid- eller skridskoturer på is.

Kom ihåg att du alltid själv har det yttersta ansvaret för din egen säkerhet! Tillbaka
Anna Jonasson Skribent Anna Jonasson

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013