Ett område, två länder, tre kulturer

Utvecklande samarbete med Radio Krokom

Medverkan i radio, en gemensam ungdomsredaktion och nu satsningen på mini-magasinet Radio Vaajma. Informationsprojektets samarbete med Radio Krokom har utvecklats rejält sedan projektstarten. "Det har betytt mycket för oss och radiosändningarna har blivit ett bra komplement till våra övriga kanaler när det gäller att sprida information om projektet och vad vi gör", säger projektledaren Pernilla Gunnarsdotter Persson.

Redan under Mitt-skandinaviskt Regionprojekt startade samarbetet med Radio Krokom. Till en början genom att projektledaren deltog i radio ungefär en gång i månaden och pratade om projektet. Sedan föddes tanken på att starta upp en gemensam ungdomsredaktion. Dels för att locka ungdomar att testa på både att göra radioinslag och skriva artiklar, dels för att göra dem intresserade av frågor som rörde hembygden. Två tjejer från Frostviken och Røyrvik fick utbildning och var sin radioinspelningsutrustning.

– Det var riktigt spännande. Vi hade en utbildningsdag här på radiostationen i Kaxås, säger Kjell-Erik Jonasson, producent och programledare för Radio Krokom.

Ungdomsredaktionen gjorde sedan ett antal inslag och artiklar innan satsningen avvecklades under 2012.

 

Utvecklats rejält

Informationsprojektets samarbete fortsatte dock och har utvecklats rejält. I februari i år var det premiär för nya mini-magasinet Radio Vaajma. Ett program där inslag varvas med nyheter i korthet och lite annat smått och gott från projektområdet.

– Vi ville utveckla vårt samarbete. Radiosändningarna har blivit ett bra komplement till våra övriga kanaler när det gäller att sprida information om projektet och vad vi gör. Jag spelar in intervjuerna när jag ändå är ute och gör reportage till Tidningen Vaajma. Det har fungerat jättebra och är dessutom väldigt roligt, säger Pernilla Gunnarsdotter Persson, projektledare i informationsgruppen.

 

Närradiostation

Radio Krokom är en närradiostation med bas i Kaxås, Offerdal. Kanalen drivs av Krokomsbygdens kulturella radioförening och hörs över delar av Vaajmaområdet på90,2 101,0 och 106,7 mHz. Alla sändningar, inklusive det dagliga morgonprogrammet som sänds klockan nio till elva, går även att höra via webben eller en app i mobiltelefonen.
– En lokal radio kan och ska vara en viktig kugge i bygdeutvecklingen. Att projekt som Vaajma kan gå ut till lyssnarna och informera om verksamheten. Att byalag och andra föreningar använder radion till att komma ut med information om vad man jobbar med. Med dagens teknikutveckling behöver man inte bo i vårt sändningsområde för att få höra vad som händer i till exempel sin gamla hembygd. Det gör den lokala radion helt plötsligt global, säger Kjell-Erik Jonasson.

 

Vad har samarbetet gett era lyssnare för mervärde?

– Det har betytt att våra lyssnare fått insikt i hur Vaajma kommit till och hur arbetet i de olika delprojekten har fortlöpt. Det har också hjälpt till att bevaka den delen av vårt sändningsområde, säger Jonasson.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013