Ett område, två länder, tre kulturer

Ungdomarnas medborgarförslag beviljat – utbytet fortsätter

Samarbetet med Norge måste fortsätta! Det tyckte klass åtta med flera elever på Cederbergsskolan i Föllinge och skrev ett medborgarförslag om fortsatt utbyte. Nu har kommunfullmäktige i Krokoms kommun beslutat att införa ett bidrag för transportkostnader i samband med olika aktiviteter.

Här är medborgarförslaget som eleverna lämnade in.

 

Trots att Cederbergskolan i Föllinge ligger utanför projektområdet har visst utbyte ändå skett med de andra skolorna i Vaajma. Många av ungdomarna på skolan bor också i området.

 

En självklarhet att fortsätta

För åttondeklassarna Mix Jälkentalo och Sara Lundholm, båda från Laxsjö, och Gunnel Sundvik från Rötviken är det en självklarhet att utbytet över gränsen måste fortsätta. I början av året lämnade de tillsammans med resten av klassen in ett medborgarförslag till Krokoms kommun där de bland annat skrev att ”vi vill träffa nya folk, knyta sociala kontakter och bara umgås. Alla uppskattade ungdomskonferensen 2012. Vi har faktiskt närmare till Norge än till Östersund så det borde inte vara särskilt svårt att träffa norskarna”.

 I slutet av april beslutade kommunfullmäktige att ge Cederbergskolan möjlighet att söka bidrag för transportkostnader, upp till 7000 kronor, som kan uppstå i samband med olika aktiviteter. Kommunens ungdomskultursamordnare ska stötta arbetet och se till att kontakterna mellan kommunerna fungerar.

– Wow, är det sant. Vad roligt, utbrister Mix Jälkentalo som får reda på kommunens beslut när Tidningen Vaajma ringer.

 

Varför är det så viktigt att utbytet fortsätter?

– Jomen det är roligt och vi träffar nya kompisar. Får vi nu chans att träffas även framöver är väl möjligheten större att vi kanske även börjar umgås på fritiden. Men avstånden är ju långa, säger Mix och kompisen Robin Brandtgård Torstensson som bor i Ålviken.

Klasskompisen Sara tror inte att det hade blivit något utbyte om det inte vore för arbetet i ungdomsprojektet. Gunnel lyfter fram att det är viktigt att lära sig grannspråket, många kanske kommer att jobba i Norge i när de blir äldre tror hon.

– Det bor inte så jättemånga ungdomar i Föllingeområdet, det är roligt att få träffa nya människor helt enkelt! Sen tror jag det är viktigt att man lär sig att förstå grannlandets språk, många av oss kanske har en framtid där. Det känns jättekul att vårt medborgarförslag gick igenom. Det betyder mycket, jag har faktiskt redan en del kompisar på norska sidan, eftersom min mamma är norsk, så det blir ju jätteroligt att under något tillfälle få träffa dem lite extra. Jag tror alla elever tycker det är jättespännande att få träffa andra och nya ungdomar i samma ålder, säger Gunnel Sundvik.

Nu när det finns möjlighet till fler träffar, vad vill ni helst göra tillsammans?

– Det vore kul med en fotbollsturnering eller kanske disco, säger Sara Lundholm och Mix Jälkentalo.

 

 "Skapat framtidstro"

Läraren Urban von Sivers, som var med då klassens medborgarförslag kom till, ser samarbetet som något mycket positivt. Han lyfter fram fördelar både ekonomiskt och socialt.

– Jag tror samarbetet har skapat en del framtidstro och att ungdomarna fått upp ögonen för att det är deras bygd det handlar om. Samtidigt hade jag önskat fler aktiviteter under projektperioden. Allt som planerades blev inte av och det är tråkigt, säger han.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013