Ett område, två länder, tre kulturer

Unga entreprenörer som fått mersmak

Konceptet Sommarlovsentreprenörer gav syskonen Emil, 16, och Emma Öberg, 14, mersmak för eget företagande. – Det är jättebra att unga får chansen att utveckla sin egen tjänst eller vara, säger Emma.

Emil Öberg.

Emil Öberg fortsatte med sitt företagande även efter förra sommaren då han startade upp "Emils byservice". Foto: Pernilla Öberg

Emil Öberg är en ung kille med hög arbetsmoral. Trots att han går sista året på Cederbergskolan i Föllinge kliver han varje morgon upp senast klockan sex.

– Det finns alltid saker att göra, man kan hugga ved, klippa gräset och på vintern kan man skotta. Jag gillar att göra saker och att vara uppe sent på kvällen är inte min stil, säger Emil.

 

Startade eget

Som sommarlovsentreprenörer förra sommaren startade Emil företaget ”Emils Byservice”. Emil som bor i Vallrun, åkte under åtta veckors tid och gjorde olika sysslor i grannbyarna.

– Jag klippte bland annat gräset, röjde med motorsåg, satte plant och stolpade skoterled. Majoriteten av folket i byn är mellan 60 och 70 år, så de behöver hjälp.

Även efter att Sommarlovsentreprenörerna tog slut fortsatte Emil sitt arbete.

– Under vintern har jag skottat tak och tomter. Nu är det gräsklippningssäsong.

 

Det brukar vara svårt att få jobb på glesbygden, hur ser du på det?

Det gäller att vara kreativ och göra det bästa av situationen. Jag tänker absolut inte flytta härifrån.

Till hösten börjar Emil fordonsgymnasiet i Östersund.

– Då bor jag på en bondgård på Frösön under veckorna sen åker jag hem varje helg. I framtiden skulle jag vilja sköta snöskottningen i Åkersjön med omnejd.

Emils lillasyster Emma gjorde godis tillsammans med kompisen Hanna Lundström.

– Vi gick runt i byn och sålde. Det fungerade bra och var jättekul, säger hon.

Felix Persson

 

"Jag kommer att ha fotoinriktning på mitt sommarentreprenörskap i sommar. Jag gillar den här typen av bilder", säger Emma Öberg om sitt självporträtt.

 Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013