Ett område, två länder, tre kulturer

Succé för matresa – nu blir det fortsättning

Den 18 till 20 oktober arrangerade Regionprojekt Vaajma i samarbete med Kulitur Matresor pilotresan ”Det stora knytkalaset” under matdagarna Kortreist Mat i Vaajma. Resan var ett första steg i en större satsning på paket- och konceptresor.

–  Vi ska nu utvärdera resan och se hur vi kan jobba vidare, vad vi ska utveckla och förändra för att möta marknadens behov och de önskemål som finns. Vi är duktiga på mathantverk och det vill vi gärna visa upp för en bredare marknad, säger Anna Jonasson, projektledare för delprojekt Ekonomisk Tillväxt.

 

Utländska journalister

Med på resan fanns bland annat ett antal journalister och representanter från Matakademien. En prisbelönt mat- och dryckesjournalist kom ända från Australien – och förälskade sig i både maten och områdets fascinerande historia. Under de tre dagarna besöktes Fågelbergets gårdschark där korv och lufttorkade produkter provsmakades. Övernattning skedde på vikingainspirerade Korpens Öga i Jorm där deltagarna fick laga middag tillsammans med råvaror köpta under resan.

 

Samisk mat fascinerade

I Ankarede serverades samiskinspirerad lunch innan färden fortsatte till Skärvångens bymejeri. Under transporten mellan de olika besöksmålen fick deltagarna spännande information om området och dess historia.

– Dagarna blev otroligt lyckade och deltagarna var mycket nöjda. Den här typen av paketering är lite ovanlig och jag tror att det finns potential att utveckla detta vidare. Här har vi möjlighet att skapa en produkt som vi kan marknadsföra genom både Visit Sweden och Visit Norway. Jag tror det finns möjlighet att locka turister även från andra länder, säger Manne Mosten.

 

En viktig reseanledning

Undersökningar visar att mat och dryck blir allt viktigare reseanledningar. Och förklaringen till det är enkel:

– Det är lätt att samlas kring en bit mat och kommunicera ett områdes historia och särprägel genom måltiden. Detta tilltalar många människor, här har vi chans att åstadkomma något unikt, säger Mosten.

 

Utvärdering visar vägen 

Tillsammans med delprojektet Ekonomisk Tillväxt kommer han nu att göra en utvärdering av resan för att se vad som behöver förbättras. Mosten ser möjlighet att utveckla tre olika paketresor: en konferensresa, en matresa och en femdagarsresa där även ett par dagar på Hurtigrutten ingår.

– En sådan resa skulle innebära nästan hela Skandinavien i en liten ask med både konst, musik, film, natur, mat och dryck. Det skulle bli fantastiskt, säger Manne Mosten.

 

Kortreist Mat i Vaajma

Matresan ”Det stora knytkalaset” var ett av inslagen under matdagarna Kortreist Mat i Vaajma. Dagar då de lokala mathantverkarna lyftes fram lite extra. Flera av företagarna i Vaajma nappade på idén och lyfte in något lokalt på menyn eller anordnade något arrangemang med anknytning till detta.

– De vi hunnit prata med av är odelat positiva till satsningen att lyfta fram lokala delikatesser och förädlingsbara råvaror som vi har runt knuten. Ordet ”kortreist” har många reflekterat över och tycker det är ett jättebra namn som får oss att tänka till och känna stolthet över allt som finns här, säger Ulla Jonsson i projektet Ekonomisk Tillväxt.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013