Ett område, två länder, tre kulturer

Stämningsfull marknad firar tio år

Ankarede i Advent är för många en given tradition i juletid. Platsen är fylld av mycket historia och fascinerar sina besökare. Under marknaden kan den som är intresserad lära sig mer under en guidad tur.

 

Lokalproducerat

Men den stora höjdpunkten är givetvis själva marknaden. Många knallar med lokalproducerade produkter såsom kött, korv, bröd, sill, bakverk, vävt och stickat kommer att finnas på plats. Under dagen är också författarinnan Solveig Vidarsdotter från Sjoutnäset på marknaden för att signera sin debutroman Isvittring. Tomten kommer på besök och alla barn får en liten julklapp, det blir ponnyridning och eldshow.

 

Julkonsert i kapellet

Den musikaliska underhållningen står Røyrvikskören Fjelljom för:

– Vår önskan var att fira tioårsjubileet med en riktig julkonsert och det är vad Fjelljom ska bjuda oss på. Det är en mycket bra kör med flera solister. Gränssamarbetet mellan Blåsjön och Røyrvik är viktigt och vi är båda små orter som behöver varandra, säger Anna Jonasson i arrangörsstaben.

 

Rockabilly-julbord

Ankarede i Advent firar alltså tio år och förgyller dagen med en festlig avslutning då det blir julbord och dans med Rockabilly-tema på Folkets hus i Stora Blåsjön. Pris utlovas till den med bäst temaklädsel och för musiken svarar Ebenholt Slappers.

– Det känns bra att vi får mer och mer av ett helhetskoncept. Att vi har möjligheten att utvecklas beror till stor del på alla som arbetar med att göra dagen så bra. Alla knallar, Ankarede café, kyrkans vaktmästare, Magne som sköter ljudet, killarna som hjälper till med parkering och granar. Alla gör ett fantastiskt jobb. I år kommer Strömsunds Taxi att erbjuda buss från Strömsund och uppöver. Det är verkligen bra för oss med sådana initiativ. Vi hoppas att många tar chansen att åka, säger Anna Jonasson.

 

Fotnot: Konsertbiljetter säljs på ICA Blåsjöfjäll, Gäddede Turistbyrå och Fjällslingan i Stora Blåsjön.

 Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013