Ett område, två länder, tre kulturer

Sju nya leder invigs i Ansätten

I Jämtland finns ett av Sveriges vackraste blomsterfjäll. Här möts man närmast av en bedövande blomsterprakt. Men fortfarande har turisterna svårt att hitta dit. – Visst är Ansättfjället ett av landets finaste. Vi har en storslagen natur här och fler borde ta chansen att upptäcka den, säger eldsjälen Rut Magnusson, 64, som under 25 år arbetat för att förbättra vandringen i området.

Foto: Per Lindahl

Rut i sitt esse, som guide under en vandring. Foto: Per Lindahl

 

Att utveckla vandringsturismen i Vaajma har varit en huvudaktivitet för delprojektet Ekonomisk tillväxt. I området pågår olika satsningar för att skapa en spännande destination för den som är vandringsintresserad.

 

En nyhet för året är sju helt nya leder. Stigarna invigs officiellt mellan 27 juli och 2 augusti, och veckan kommer att kallas, ”Sju leder ­– sju dagar ”.

– Satsningen för de nya lederna har kommit till genom ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Ansättfjällen, byalagen, Krokoms kommun och länsstyrelsen. Det är sju leder som har röjts, markerats och försetts med information. Sedan har Margareta Andersson från Valsjöbyn varit väldigt betydelsefull för detta samarbete, berättar Rut Magnusson.

 

En upprustning av den gamla färdvägen mellan Rötviken och Hotagen är en av de nya lederna. Även en stig för barn är färdig.

– Barnens naturstig har anpassats för barn mellan fem och tolv år och finns i Bakvattnet. Stigen är drygt en kilometer lång och går igenom en gammal granskog. Där finns också skyltar om växter och djur. Den passar även äldre med dåliga knän och där kan de gå i skogen tillsammans med sina barnbarn.

Förra sommaren hade Ansättsfjällen mellan 1 500 och 2 000 besökare. Av dessa gick 80-talet på guidade turer.

– Jag tycker fler borde ta chansen att gå en tur med guide. Då blir vandringen mer innehållsrik och man får veta mer om både växter och de vyer man ser, säger Rut som är en av guiderna.

 

Rut gav också 2012 ut en flora tillsammans med Hans Tingman. Boken är upplagd som en blomstervandring upp mot Ansättens topp, och i boken beskrivs 150 av de totalt 405 arter som finns på fjället.

– Målet var att göra en enkel flora för till exempel stugägare, barnfamiljer eller allmänt vetgiriga. Många böcker som berör detta ämne kan vara ganska komplicerade och om man inte är sakkunnig kan de vara svåra att tyda. Sedan ska det tilläggas att den här boken inte bara passar för Ansätten, utan även andra blomsterfjäll.

 

För fjärde året i rad anordnas Midsommarnattvandring. En upplevelse som ger dig en guidad blomstervandring, en middag ute och om vädret tillåter en fantastisk solnedgång över fjällvärlden.

– Det har varit makalöst vackert på midsommarnatten under de senaste åren. Det är den ljusaste dagen på året och då kan man se alla blommor mitt i natten.

Vad finns det egentligen för potential i området?

– Egentligen hur stor som helst. Naturen är helt sagolik, i närmast oöverträffad. Det gäller bara att få hit turisterna.

Felix PerssonTillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013