Ett område, två länder, tre kulturer

Satsningen på Sommarlovsentreprenör fortsätter

Satsningen på konceptet Sommarlovsentreprenör fortsätter i både Strömsund, Krokom och Lierne. Det innebär att verksamheten säkras även när regionprojektet tar slut. – Det känns väldigt bra, säger Anna Jonasson, initiativtagare och delprojektledare för Ekonomisk tillväxt.

Några av tidigare års Sommarlovsentreprenörer.  Foto: Privat

Strömsunds utvecklingsbolag har avsatt medel till satsningen, men exakt hur den ska organiseras och genomföras är inte bestämt än. Näringslivschefen Anders Blomberg menar att det är bra att ungdomarna får möjlighet att lära sig mer om vad det innebär att vara egen företagare. I kommunen har gymnasieungdomar i många år drivit UF-företag på ett framgångsrikt sätt. Ett UF-företag innebär att under ett läsår driva egna företag tillsammans i grupp med riktiga varor och tjänster.

 

Öka intresset

Att delta i Sommarlovsentreprenör erbjuder en annan möjlighet som Blomberg tror kan bidra till att öka intresset för entreprenörskap.

– De får med sig mycket kunskaper och insikter, kanske kan vi fånga upp någon som sedan väljer att bli företagare. Vårt mål är att arbeta för att behålla den positiva företagaranda som finns i kommunen och då är det viktigt att vi även satsar på våra ungdomar, säger han.

Även i Krokoms kommun är tanken att konceptet ska drivas vidare, meddelar kommunalrådet Maria Söderberg, (c). Lierne kommune ställer sig också positiv.

– För mig är det en självklarhet att vi ska jobba med unga och entrepenörskap, och det här är ett bra koncept som gärna skulle få finnas över hela länet. Om glesbygden ska överleva behövs entreprenörer, annars kommer det inte finnas tillräckligt med jobb. Det här är en fantastisk möjlighet för ungdomarna att prova på och utveckla sin egen grej. De får möjligheten att tänka självständigt och samtidigt får de en inblick i vad som krävs för att bli företagare, säger Louise Öhnstedt, ungdomskultursamordnare på Krokoms kommun.

 

Skapa sitt eget sommarjobb

Delprojekten Ekonomisk tillväxt och ungdom har i tre år tillsammans drivit konceptet Sommarlovsentreprenör där ungdomar getts möjligheten att skapa sitt eget sommarjobb och lära sig mer om entreprenörskap och eget företagande. Förra året deltog 14 ungdomar i nio olika företag. Den 10 till 12 juni anordnades en handledarutbildning i Nordli, ett viktigt steg för att säkerställa kompetensen hos handledarna nu när projektet tar slut.

– Det känns väldigt bra att det blir en fortsättning på satsningen, att projektet har startat upp en verksamhet som blir varaktig. Det är viktigt att jobba med ungas entreprenörskap och stimulera dem att våga genomföra sina drömmar. Området behöver fler företagare som kan bredda och utveckla näringslivet, säger Anna Jonasson, delprojektledare och en av dem som coachat ungdomarna.

Pernilla Gunnarsdotter Persson
Felix Persson

 

Fakta: Sommarlovsentreprenör

Konceptet Sommarlovsentreprenör syftar till att stimulera ungdomar till att utveckla sina entreprenöriella egenskaper genom att låta dem driva ett företag som sommarjobb.

I samband med sommarlovsstarten genomförs en kickoffvecka där antagna ungdomar under kreativa former får skapa sin affärsidé. Ungdomarna försäkras och får ettTillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013