Ett område, två länder, tre kulturer

Lokalt mathantverk i fokus under Kortreist mat i Vaajma

Den 17 till 20 oktober slår mathantverkarna i Vaajma upp dörrarna och bjuder in till matdagar på temat Kortreist mat i Vaajma. Lokala råvaror och producenter står i fokus och det med all rätt, enligt Ulla Jonsson som arbetar i Ekonomisk tillväxt, ett av delprojekten inom Regionprojekt Vaajma som står bakom satsningen tillsammans med de lokala mathantverkarna.

 

– Vi har så otroligt många duktiga mathantverkare och dem ska vi vara rädda om. Här ser vi stor potential när det gäller att locka besökare till området. Småskalig matproduktion och genuina produkter blir allt mer populärt och nu gräver vi där vi står för att stärka Vaajma som destination och besöksmål, säger hon.

 

Bjuder på något extra

Flera av mathantverkarna kommer att bjuda på något extra. Eller vad sägs om renburgare, älgkorv eller ”Kossa från Jorm” till lunch? Eller kanske något ”get-te”-gott från Skärvångens bymejeri i form av konjaksmarinerad getytterfilé med chevrécreme och lingonpäron? En annan stor satsning är matresan ”Vaajmas stora knytkalas” som startar i Östersund den 18 oktober och äter sig igenom Vaajma.

 

– Det är en premiärresa som sker under tre dagar. Det blir stopp hos flera mathantverkare, deltagarna köper med sig råvaror och på kvällen lagar gruppen en middag tillsammans. Bland mycket annat! Slår den här resan väl ut är tanken att den ska återkomma nästa år, säger Ulrika Johansson som i sällskap med Anna Jonasson (projektledare Ekonomisk Tillväxt) och Ulla Jonsson arbetat fram konceptet tillsammans med Manne Mosten på Kulitur matresor.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013