Ett område, två länder, tre kulturer

Lärorik studieresa ska utveckla destinationsarbetet

Den 3 till 4 februari arrangerades en studieresa som Destination Vaajma gjorde till Funäsdalen. Där fick deltagarna lära mer om destinationsarbete och fick bland annat lyssna till Jonas Kojan som arbetar med destinationsutveckling i området.

Så här berättar Anna Jonasson, projektledare i delprojekt Ekonomisk Tillväxt om studieresan:

”Vi var 18 stycken som deltog på resan. Det var jättekul att så många hade möjlighet att följa med. För att kunna nyttja restiden på bästa sätt åkte vi buss. Det blev många givande samtal på bussen. Vi fick dessutom order av reseledaren Ulla Jonasson (som också arbetar i projektet) att byta platser andra dagen.

 

Två föreläsningar i Funäsdalen

Två föreläsningar hann vi med i Funäsdalen. Det var Jonas Kojan som berättade om hur man arbetar med destinationsbolaget och Micke Ärfström berättade om hur man arbetar med fisket.

Även om vi har långt ifrån lika många besökare i Vaajma var det ändå mycket som vi kunde ta till oss av deras arbete. Att det är samarbete som är det absolut viktigaste för att nå framgång var han tydlig med. Starta med de som vill och välkomna de som vill hoppa med på vägen. Släpp all prestige.

Jonas berättade hur de beslutat sig för att utveckla och marknadsföra sig rättat mot vissa besökare. Att man inte kan vända sig till alla målgrupper. När man kan erbjuda bra service och en standard som är högre än gästen förväntar sig då finns det också en betalningsvilja. På det sättet har man till exempel byggt upp Nordic skicenter med 300 kilometer längdspår.

Micke berättade mycket om det gemensamma fiskekortet som man tagit fram, fiskepasset. Hur man har diskuterat i fiskevårdsområden vid framtagandet, hur man prissatt och hur man börjar få ett bättre tänk kring hållbart fiske.

 

Samarbeta lokalt

Den andra dagen gick resan till Klövsjö stenugnsbageri. Där fick vi träffa Jan-Ola Dillner som berättade om deras samarbete med olika företag inom destination Vemdalen, och hans fru Erika som är en av de som driver bageriet. Bageriet var en ljuvlig upplevelse och de flesta åkte hem med en brödpåse. Båda två pratade om samarbete och vikten av att stötta varandra som företag lokalt. Ju fler företag och besöksmål desto fler besökare. Ett av företagen som de samarbetar med är Kullens gårdsmejeri som vi också besökte.

 

Arrangerar workshop

Vi fick lite tid att reflektera tillsammans och fundera på hur vi tar detta vidare med oss hem. Vi kommer att göra en sammanfattning av det som kommit fram under resan och reflektioner som kommit efteråt. Den 25 februari anordnas en workshop där vi ska fortsätta arbetet vi påbörjade under resan”.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013