Ett område, två länder, tre kulturer

Kortreist mat lockar turister

Kortreist mat, mat producerad i Vaajma, ska locka turister till området. Här finns många duktiga mathantverkare och numera också en egen, hjärtformad Vaajmakorv.

Så här fina Vaajma-förkläden kan några av de lokal mathantverkarna stoltsera med. På bilden Ulla Jonsson och Roy Inge Bergli på Li-Vert´n i Nordli. Foto: Mårten Wikner

 

Mathantverket i Vaajma har stor variation. Här finns ysterier med prisbelönta ostar av både ko- och getmjölk. Skogen är full av bär och förädlarna gör sylt, marmelader och chutney. I området bakas det också tunnbröd och röks både kött, korv och fisk. Lokala ölbryggerier finns också. I Vaajma är maten ”kortreist” – och det kan bli en viktig reseanledning för många turister.

– Vaajma blir mer och mer känt för sin matkultur och det vill vi spinna vidare på. Bredden vi har är fantastisk och det har vi lyft fram på flera lokal matdagar. Det samarbete som finns företagarna emellan hoppas jag ska fortsätta, säger projektledaren Anna Jonasson.

 

Mat spelar en viktig roll

En logga och ett eget Vaajma-förkläde har tagits fram och påsken 2014 var det också premiär för Vaajma-korven. En hjärtformad lufttorkad renkorv framtagen av Fågelbergets gårdschark.

– Det initiativet visar att företagarna själva vill vara med och marknadsföra Vaajma som ett område där maten spelar en viktig roll. Det bidrar till utvecklingen av destinationen, säger Jonasson.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013