Ett område, två länder, tre kulturer

Jobbpussel skapar möjligheter

Just den här dagen står murar-arbete på schemat för Mikael Jonasson i Stora Blåsjön. Där han står är utsikten hänförande med en spegelblank sjö och fortfarande snö kvar på de högsta fjälltopparna trots högsommarvärmen.

– Då är det inte konstigt att motivera för andra varför man vill bo som man bor. Det är helt fantastiskt att kunna bo i den här miljön med naturen precis in på knuten. För mig har valet varit lätt och jag trivs med att kombinera flera olika jobb för att kunna försörja mig. Det passar mig perfekt, säger han.

 

Snickeri-jobb på schemat

Under vår och sommar utför han snickeri-jobb genom egna firman. Mestadels i Blåsjön och Jorm, men en del småjobb på norska sidan blir det också. När sedan fjällriporna får kycklingar under sensommaren är det dags att dra ut på fjället för att påbörja märkningen. Den löper egentligen under hela året i olika perioder men utförs på olika sätt beroende på årstid. Märkning och inventering görs för att få fram mer information om fjällripan som ska ligga till grund för en eventuellt ny förvaltningsmodell för arten. 

– På sommaren fångar vi fjällriporna med nät, på vintern antingen med skoter och håv på natten eller i burar som vittjas två gånger om dygnet. Det är spännande, säger Mikael.

 

"Fullt upp"

Vid sidan av detta har han även uppdrag som vaktmästare på Jormvattnets skola. Där blir det alltifrån gräsklippning till markunderhåll och snöskottning. Annars är det skoteruthyrningen vid Restaurang Fjällripan i Stora Blåsjön som är den huvudsakliga sysselsättningen under vinterhalvåret. Läget är bra och skoteråkningen har ökat markant de senaste åren.

– Det är fullt upp, många norrmän såklart. Det är en rolig verksamhet, säger Mikael.

 

Hur är det att ha fyra olika jobb?

– Jag är lite av en allkonstnär men jag gillar det. Jag hinner aldrig bli less på något av dem och kombinationen passar mig perfekt. Jag trivs med det och mitt jobb-pussel ger mig möjlighet att bo och försörja mig där jag vill, säger Mikael Jonasson.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013