Ett område, två länder, tre kulturer

Inga begränsningar att bo i Vaajma

För 13 år sedan flyttade Helena Maiorana och hennes sambo Johan från Botkyrka utanför Stockholm till hans mammas föräldrahem i Stora Blåsjön. En flytt som innebar ett helt nytt liv – och nya möjligheter.

– Jag hade aldrig förverkligat mina drömmar om att starta eget eller satsat på mitt intresse för sömnad och loppis om vi hade bott kvar där. Här finns utrymme att utvecklas och våga satsa. Vi har använt vår fantasi för att hitta möjligheter att försörja oss. Många olika ben att stå på gör att man överlever och får ett omväxlande liv på köpet, säger Helena som idag inte kan tänka sig att flytta tillbaka.

 

Sambon en mångsysslare

Sambon Johan är också något av en mångsysslare och driver bland annat taxiverksamheten i Blåsjön. Båda är eniga om att barnen Jonathan 17 år och Giovanni 8 år har getts bättre förutsättningar inför framtiden efter flytten:

– Här får de en jättebra utbildning som jag anser ligger i framkant, trots kritiken man ibland hör mot mindre skolor. Barnen har fått ett väldigt bra självförtroende, det tror jag inte hade utvecklats på samma sätt om vi bott kvar i Botkyrka. Hela familjen mår så mycket bättre, säger Helena.

 

Syr teaterkostymer

Själv är hon snart klar med sin distansutbildning inom teaterkostymsömnad. Intresset för tyger och sömnad har alltid funnits och här har hon vågat ta steget och satsa på det fullt ut. Nu är tanken att hon ska sy kläder för uthyrning samt erbjuda provning i samband med till exempel möhippor och liknande. Helena låter konceptet växa allteftersom.

– Jag ser inga begränsningar i att bo här, det mesta är möjligt med dagens teknik och det går att skicka varor med bussgods. Däremot tror jag att man måste vara lite framåt och ha bra fantasi, vara öppen för möjligheter och hitta samarbetspartners. Och så måste man vara beredd på att jobba hårt och inte tro att det ska vara superlönsamt på en gång, säger hon.

 

Loppis i ladugården 

Vid sidan av hennes intresse för sömnad finns också passionen för loppisprylar. I ladugården arrangerar familjen loppis varje år. Under sommaren lockar Blåsjöns loppis många besökare både från Sverige och Norge.

–Det rullar på hela tiden, bara man är öppen och villig att ta sig an nya utmaningar. Jag längtar inte tillbaka. Det är spännande att se vad man kan åstadkomma här, och nu med min nya utbildning som snart är klar. Tillsammans med två andra kvinnliga företagare här i byn har jag lite saker på gång så det känns utmanande, säger Helena.

Hur tror du att fler ska få upp ögonen för ett liv på landsbygden?

– Vi måste bli bättre på att vara stolta för att vi bor här. Lyfta fram det som är bra och visa på de förutsättningar som finns. Många är nog rädda och har fördomar om hur livet här är. De måste komma hit och se hur det faktiskt är i verkligheten. Många av mina kompisar från Stockholm är intresserade av livet jag lever och tycker att vi gör mycket kul och annorlunda. Det är lättare att engagera sig här, i bland annat föreningar. Man lever också närmare beslutsfattarna och blir mer insatt i den biten, säger Helena Maiorana.Tillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013