Ett område, två länder, tre kulturer

Givande samarbete får tummen upp

Ett samarbete mellan studie- och yrkesvägledare (SYV) i Sverige och karriärrådgivare i Norge. Det har blivit verklighet och ger nu elever möjlighet till skolgång i Sverige eller Norge och även chansen till praktikplatser. "Visst har det varit givande. Nu hoppas jag bara att samarbetet fortsätter", säger Björn Granqvist, studie- och yrkesvägledare i Ås och på Cederbergskolan i Föllinge.

 

Kajsa Eklund, verksamhetschef för skolorna i Krokoms kommun, tycker projektet har fungerat väldigt bra. Skolutbytet har betytt mycket för eleverna. De har hittat nya kamrater, de får se hur andra elever jobbar och även lära sig ett nytt språk.

– Lotta Storm på Valsjöbyns skola har gjort ett fantastiskt jobb med detta. Hon har ordnat små revyer, gjort en film tillsammans med eleverna om skolutbytet mellan Valsjöbyn och Sørli och skapat flera gemensamma aktiviteter.

 

Sång, dans och bollsporter

Ett bevis på att samarbetet har varit populärt är initiativet från eleverna på Cederbergskolan.

– De gjorde ett medborgarförslag och sökte pengar för att de även fortsättningsvis skulle få träffa varandra inom Vaajma–området och förslaget gick också igenom. Framöver kommer det också att anordnas en idrottsdag inom Vaajma. De äldre eleverna kommer att ha en egen dag med dans och bollsporter och sedan får de yngre eleverna en dag där de bland annat bjuder på sång.

Många ungdomar försvinner från Vaajma–området efter att de börjat gymnasiet. Hur ska man få tillbaka dem?

– Vi måste få en framtidstro på bygden. Målet är självklart att alla ska utbilda sig och för att de ska komma tillbaka måste det finnas sysselsättningar.

Och hur arbetar ni för att förbättra arbetsmöjligheterna i glesbygden?

– Mycket av arbetet bygger på turismen, men jag ser också möjligheten att man ska kunna jobba från distans. Sedan handlar det också om entreprenörskap. Jag hävdar att om man har en bra idé och man är rätt person för det, då är allt en möjlighet.

Delprojektet skola har också inneburit ett samarbete mellan studie- och yrkesvägledare (SYV) i Sverige och karriärrådgivare i Norge. Syftet har varit att få till ett nätverk inom Vaajma–området och ge elever möjlighet till skolgång i Sverige eller Norge och även chansen till praktikplatser.

– Min uppfattning är att det har fungerat jättebra. De har fått chansen att lära känna varandra och se hur de jobbar. Oftast när projekt tar slut brukar samarbetet dö ut, det hoppas jag verkligen inte blir fallet denna gång. Jag vill se en fortsättning, säger Kajsa Eklund.

Björn Granqvist anser att projektet har varit givande och även han hoppas på ett fortsatt samarbete.

– Det är alltid bra och intressant att utbyta kunskap och erfarenheter. Ett exempel på vad samarbetet har inneburit är att två idrottsintresserade norska elever ville gå på gymnasiet i Östersund. Vi hjälpte dem med en ansökan och de ska nu börja på NIU (nationellt godkänd idrottsutbildning).

Har vi mycket att lära från vårt grannland?

– Man kan alltid lära från varandra. En sak de gör annorlunda i Norge är till exempel utbildningen för att bli yrkesförare. I Sverige går man fordonsprogrammet medan i Norge är det inriktat på samhällsservice. Det kan fånga mer människor än bara de som är motorintresserade.

Felix PerssonTillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013