Ett område, två länder, tre kulturer

Familjen som flyttade dit hjärtat fanns

År 2009 tog familjen Öberg steget de drömt om så långe. Då beslutade de sig för att flytta permanent till fritidshuset i Vallrun. Bakom sig lämnade de ett nyrenoverat hus i kuststaden Falkenberg. Men valet var lätt.

– Idag kan jag absolut inte tänka mig att flytta tillbaka. Jag tror aldrig att jag skulle kunna acklimatisera mig där igen, jag skulle vissna som en blomma, säger Pernilla Öberg och skrattar.

 

Ohållbar situation

Hela familjen, med barnen Emil, 15 år och Emma, 14 år samt maken Håkan, känner likadant. Under 15 års tid åkte de till stugan varje påsklov – och längtade sedan tillbaka resten av året. Situationen blev ohållbar.

– Emil satt med kalendern framför sig och kryssade i antalet dagar innan vi skulle fara hit igen. För barnen har detta varit ett stort äventyr och de har verkligen anpassat sig till livet här. De har kompisar, har anammat dialekten och trivs mycket bra, säger Pernilla.

 

Andra normer i storstaden

Livet i kuststaden Falkenberg var betydligt annorlunda. Där gällde andra normer som man omedvetet strävade efter; det kändes viktigt att ha välskött trädgård, modern tv och att få råd att kakla badrummet. I Vallrun finns det saker som är viktigare. Livet har ett annat tempo och är mer prestigelöst – här får man vara som man vill. 

– I stället för att börja renovera huset så bytte vi ena skotern. Här blir perspektiven lite annorlunda, man får andra prioriteringar. Visst, vi bor omodernt, men det funkar och det är hemtrevligt. Men vi känner inte av samma konsumtionshets, säger Pernilla och fortsätter:

– Det har inte gått en dag sedan vi flyttade hit för snart fyra år sedan som jag inte känt en tacksamhet. Vi bor mitt i ett semesterparadis i en av Europas sista vildmarker. Några av våra bekanta höjde på ögonbrynen och tyckte vi var tokiga som tog steget. Men vi följde magkänslan och bröt oss loss från rådande normer.

 

Stå på egna ben

Maken Håkan, som är född och uppvuxen i Östersund och som nu alltså återvänt till sina hemtrakter, har fått jobb som kock på Fjällgården i Åkersjön där Pernilla också jobbat under ett drygt år. Nu tänker hon dock stå på egna ben – med visionen om att hjälpa till att marknadsföra området mot omvärlden. Allt började med en logotype hon inte kunde öppna på datorn.

– Det var när jag skulle göra annonser för verksamheten på Fjällgården som jag började intressera mig för layout och marknadsföring. Jag fick ett mejl med en EPS-fil i som jag inte kunde öppna. Då blev jag nyfiken och ville lära mig mer. Nu håller jag på att utbilda mig och ska starta egen verksamhet där jag kan använda mina nya kunskaper för att marknadsföra hela området. Kan vi arbeta tillsammans tror jag vi har stor potential att locka många besökare hit, säger Pernilla.

 

Få upp ögonen för området

Hon tror att det bästa sättet för andra att få upp ögonen för Vaajma-området är att använda ord och bild. Sociala medier, såsom Facebook, kan vara ett viktigt redskap. Här är Pernillas tanke att skapa ett forum med marknadsföringsmaterial som alla ska kunna ta del av och använda. Att jobba sida vid sida och inte först och främst se varandras företag som konkurrenter kan vara en viktig nyckel tror hon. 

– Jag tror det är oerhört viktigt att vi får till stånd ett bra samarbete. Det centrala är att locka besökare till området och ge dem en bra upplevelse. Då är chanserna stora att de återvänder, säger hon.

 

Njuta av sommaren – på hemmaplan

Själv behöver familjen inte längre tänka på att packa inför någon semester – de bor redan i sitt paradis. Renoveringen av huset tänker de ta pö om pö. Det är viktigare att få tid för friluftsliv och gemenskap med familjen. 

– Jag tror knappt vi kommer att åka till Falkenberg i sommar. Vi har fått ett spännande erbjudande om att ta över drift och marknadsföring av en stuguthyrning i området och helst vill man vara hemma och njuta av sommaren här uppe. Ingen västkuststrand slår den norrländska blomsterprakten eller fisket på en kristallklar fjällsjö i den ljusa sommarnatten, säger Pernilla Öberg med ett leende.

 

Fotnot: Läs mer om familjen Öbergs liv i Vallrun på bloggen vallrun.blogspot.seTillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013