Ett område, två länder, tre kulturer

EXPORTTÅGET – en möjlighet att lyfta Vaajma: s gränshinder

Resan sker med Inlandsbanan, som är samarbetspartner och medarrangör, mellan Sveg och Gällivare. Med på tåget fanns olika aktörer som arbetar med att erbjuda företag olika typer av exportstöd, t ex Exportrådet, Svensk Exportkredit, Almi, Visit Sweden m.fl.  Under resan bjuds företag att resa med kortare sträckor för speedmöten.    

På kvällen dag ett anlände Inlandsbanan till Strömsund och Folket Hus stora sal. SUAB: s Ann-Louise Hansson hade planerat kvällens program och smyckat ut salen. Handelsministern och resesällskapet hälsades välkommen av kommunstyrelsens ordförande Gudrun Hansson och fick sen en presentation av Regionprojekt Vaajma av Tommie Jirhed och Anna Jonasson om företagens gränshinder som är en tydlig exportfråga. Företagaren Arnold Westberg, Gäddede och hans medverkan på Förjulsmartnan i Lierne togs upp som handels/gränshinder.

I salen var det också dukat för middag och efter Vaajma presentationen bjöds det på lokalt producerad mat där björn, älg och ren uppskattades stort.  Runt matborden var det uppbyggt som en utställning med 5 olika stationer, där förutom Regionprojekt Vaajma, fanns projekt Livet på landet (Cathrine Reinemyr), Infrastruktur (Anders Andersson), Turism (Anna Gillgran) och Internationalisering (Daniel Perfect). Resesällskapet roterade sen runt på workshopen och fick fördjupade information.

Vi är väldigt nöjda med arrangemanget, säger Tommie Jirhed.  Jag fick ett personligt samtal med Handelsministern om gränshinder och pilotområde i Vaajma och överlämnade den skrivelse vi tidigare överlämnat till statssekreterare Marita Ljung samt tidningen Vaajma.

/Tommie Jirhed  Tillbaka
Tommie Jirhed Skribent Tommie Jirhed

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013