Ett område, två länder, tre kulturer

Armstark världsmästare

Håkan bor i Gussvatnet og jobber for Länsstyrelsen i Jämtlands län. Han betrakter seg selv som naturmenneske og har oppsyn i Frostvikens naturområde. Han har brukt mye tid på fjellreven og kom nettopp hjem fra Island etter å ha deltatt på en konferanse om fjellreven. Han har vært en ivrig jeger og har skutt 4 bjørner og en masse elg. Håkan er aktivt med i ”Fjellräddningen” som har hatt felles øvinger med Røde Kors på norsk side. Både gjennom arbeid og fritid blir det mye snøscooterkjøring. Han kjører opptil 700 mil i løpet av en sesong.

 

Bedre enn dansen

I tidligere år var det en del armbrytning når han var på norsksiden på fest. Han likte det bedre enn dansen, og hadde mange oppgjør mot bland andre Sigvart Hals. Håkan startet med armbrytning som konkurransesport i 2009. Treningen foregikk i Strömsund og han meldte seg inn i klubben med det velklingende navnet: ”Strömbryterna”.

– I fjol gick VM i Brasilien, då blev det 5.-plass med høger`n och guld med venster`n. I år blev det guld og brons i klassen Grand Master (över 50 år) . Jag tränar 3-4 gånger i veckan och det er spesielt viktig med träning av handlederna, forteller Håkan.

I år hadde han med seg en ”Strömbrytare” til, da Denise Backlund var med og sikret klubben en sølv- og en bronsemedalje.

 

Tränar ungdomar

Håkan Berglund har stått for en helt utrolig prestasjon, men selv med VM-titler har han ikke fått seg noen sponsor. Han må betale alt fra egen lomme. Også landslagsdrakten må han betale selv. Nå er det iferd med å vokse fram et miljø for armbrytning på Gäddede og Håkan er trener for 10–12 talenter der. Neste konkurranse blir SM i mars. Der kan han kvalifisere seg til VM i Litauen ved å bli nr 1 eller 2.


Snus-spytting

Det er ikke første gang Håkan blir ”världsmästare”. I 1979 ble han den første ”verdensmester” i snus-spytting under ”Kvelia Grand Pris”. Da satte han ”verdenrekord” med 10.18 meter og fikk gode stilkarakterer.

– Det var en jättekul tävling. Jag minns jag anvende ”Røda Lacket” för at setta rekordet, sier Håkan Berglund.

Ole Harald KveliTillbaka

Region Vaajma

Regionprojekt Vaajma

Jemtweb Webbyrå 2013